Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Pikantny Bakłażan

SKŁADNIKI :

800g bakłażanów, pokrojone wzdłużnie na ćwiartki,

400g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki),

kawałek imbiru, drobno pokrojony w paski,

6 ząbków czosnku, drobno posiekane,

łyżeczka nasion kopru włoskiego,

pół łyżeczki nasion czarnuszki,

łyżka mielonej kolendry,

ćwierć łyżeczki kurkumy,

pół łyżeczki chili w proszku,

łyżeczka soli,

olej.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Bakłażany nacieramy olejem, po czym smażymy z każdej strony na złoty kolor.

2. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy koper włoski, czarnuszkę - smażymy krótką chwilę. Najlepiej przykryć patelnie, ponieważ nasiona mogą ''strzelać''.

3. Następnie dodajemy przygotowane pomidory, imbir i czosnek. Smażymy 5-6 minut, czasami mieszając.

4. Dodajemy chilli, kurkumę, kawałki bakłażanów i sól. Smażymy do momentu, aż będą miękkie. Gotowe! Danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego! :)


Pikantny Bakłażan

Pikantny Bakłażan

Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;