Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Polędwiczki Curry z Kuskusem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

300g polędwiczki wieprzowej,

3 dymki,

4 cm kawałek imbiru,

1 czerwona papryczka chili,

kukurydza,

1 łyżka czerwonej pasty curry,

puszka mleka kokosowego,

1 łyżka sosu rybnego,

2 łyżki sosu sojowego,

2 łyżeczki miodu,

kuskus,

zielony groszek,

liście kolendry,

sól, pieprz,

papryka słodka.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Polędwicę wieprzową kroimy w grube - ukośne plastry. Przekładamy do miseczki, doprawiamy słodką papryką, solą. Nacieramy i odstawiamy na kilka minut.

2. Rozgrzewamy olej w patelni wok i wkładamy mięso, smażymy po 2 minuty z każdej strony.

3. Cebulę dymkę kroimy na większe kawałki, w plastry kroimy papryczkę chili a imbir w kostkę.

4. Ściągamy polędwiczki z patelni. Następnie smażymy wcześniej pokrojone warzywa (papryczka chili, imbir). Następnie doprawiamy sosem rybnym. Po około 1 minucie smażenia dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry. Dokładnie mieszamy.

5. Do warzyw dodajemy mleko kokosowe. Dusimy 2 minuty.

6. Następnie wrzucamy kukurydzę, cebulę dymkę oraz podsmażone wcześniej mięso. Dusimy wszystko razem kolejne 2 minuty.

7. Przygotowanie kuskus. Kuskus zalewamy wrzącą woda, dodajemy troszkę soli, mieszamy tak długo aż kuskus wchłonie wodę. Dodajemy dla urozmaicenia z 2 łyżki zielonego groszku.

8. Do smażonego mięsa dodajemy sos sojowy oraz miód, mieszamy i podajemy z  ugotowanym kuskuse. Całość posypujemy liśćmi kolendry. Smacznego! :)

Przepis Video :


Polędwiczki Curry z Kuskusem

Polędwiczki Curry z Kuskusem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;