SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
300g polędwiczki wieprzowej,
3 dymki,
4 cm kawałek imbiru,
1 czerwona papryczka chili,
kukurydza,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
puszka mleka kokosowego,
1 łyżka sosu rybnego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki miodu,
kuskus,
zielony groszek,
liście kolendry,
sól, pieprz,
papryka słodka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Polędwicę wieprzową kroimy w grube - ukośne plastry. Przekładamy do miseczki, doprawiamy słodką papryką, solą. Nacieramy i odstawiamy na kilka minut.
2. Rozgrzewamy olej w patelni wok i wkładamy mięso, smażymy po 2 minuty z każdej strony.
3. Cebulę dymkę kroimy na większe kawałki, w plastry kroimy papryczkę chili a imbir w kostkę.
4. Ściągamy polędwiczki z patelni. Następnie smażymy wcześniej pokrojone warzywa (papryczka chili, imbir). Następnie doprawiamy sosem rybnym. Po około 1 minucie smażenia dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry. Dokładnie mieszamy.
5. Do warzyw dodajemy mleko kokosowe. Dusimy 2 minuty.
6. Następnie wrzucamy kukurydzę, cebulę dymkę oraz podsmażone wcześniej mięso. Dusimy wszystko razem kolejne 2 minuty.
7. Przygotowanie kuskus. Kuskus zalewamy wrzącą woda, dodajemy troszkę soli, mieszamy tak długo aż kuskus wchłonie wodę. Dodajemy dla urozmaicenia z 2 łyżki zielonego groszku.
8. Do smażonego mięsa dodajemy sos sojowy oraz miód, mieszamy i podajemy z ugotowanym kuskuse. Całość posypujemy liśćmi kolendry. Smacznego! :)
Przepis Video :
Polędwiczki Curry z Kuskusem