Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Raita

W południowej części Indii raita jest bardzo często spożywanym dodatkiem do potraw. Jej bazą jest jogurt oraz odpowiednie warzywne dodatki lub suszone owoce. W tym przepisie raita była dodatkiem do przepisu na curry z bakłażanów i pomidorów.

SKŁADNIKI :

1 pomidor, drobno posiekany

450 g zielonego ogórka, startego na grubszych oczkach

1/2 łyżki oleju roślinnego

310 ml gęstego jogurtu

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżka kolendry, posiekanej

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Starty ogórek oraz drobno posiekany pomidor wymieszać z niewielką ilością soli oraz z gęstym jogurtem.

2. Na patelni podgrzać 1/2 łyżki oleju roślinnego, na który następnie wrzucamy 1 łyżeczkę nasion czarnej gorczycy. Patelnie przykrywamy i potrząsamy aby nasiona gorczycy zaczęły pękać. Podsmażoną gorczycą z olejem oblewamy jogurt i warzywa, posypujemy kolendrą i podajemy. Smacznego :)

Raita

Raita
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl