SKŁADNIKI CIASTO:
1 szklanka mąki,
100ml wody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli.
SKŁADNIKI FARSZ:
150g zielonego groszku (gotowany lub konserwowy),
1 łyżka posiekanej chili,
1 duży ugotowany ziemniak,
1/2 łyżeczki nasion kopru,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
1/2 łyżeczki kminu,
1/2 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki chili.
SKŁADNIKI SOS:
1 łyżka majonezu,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki jogurtu typu greckiego,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
sól i pieprz,
olej do głębokiego smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, roztopione masło i wodę. Ugniatamy ciasto aż stanie się jednolite. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy.
2. Składniki sosu łączymy w miseczce.
3. Gotowane ziemniaki drobno kroimy, groszek rozgniatamy widelcem. W moździerzu mielimy nasiona : kopru, kminu i kolendry.
4. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy zmiażdżone nasiona, ostrą paprykę i curry. Smażymy 3 minuty.
5. Następnie wrzucamy posiekaną chili, groszek, ziemniaki - smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i studzimy.
6. Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, rozwałkowujemy na placek o średnicy 20cm, kroimy na pół.
7. Brzeg każdej połówki nawilżamy wodą, następnie zwijamy w rożek. Wkładamy farsz i zalepiamy.
8. W garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju, do której wkładamy pierożki. Smażymy do momentu aż zrobią się chrupiące z obu stron. Gotowe pierożki odsączamy z nadmiaru tłuszczu np. na papierowym ręczniku. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Samosy
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.