Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Soczewica Ze Szpinakiem

SKŁADNIKI :

1 szklanka żółtej soczewicy

2 szklanki wody

2 łyżki oleju ryżowego

1 mała cebula pokrojona w piórka

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

1 mały ząbek czosnku

250g świeżego szpinaku

pół żółtej papryczki chilli (bez nasion)

szczypta soli

szczypta pieprzu czarnego

sok z cytryny do smaku

biały sezam do posypania

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Soczewicę gotujemy w wodzie około 1 h w razie potrzeby wodę dolewamy. Po ugotowania płuczemy. Później będziemy dodawali do potrawy.

2. Na patelni wok rozgrzewamy olej ryżowy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu aż będzie złota co jakiś czas mieszając.

3. Kolejnym składnikiem który dodajemy jest czosnek, imbir oraz żółta papryczka chilli. Całość smażymy około 3 min mieszając.

4. Następnie dodajemy szpinak. Szpinak dusimy około 3 min aż liście zwiędną co jakiś czas mieszając.

5. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowana soczewicę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.

6. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

7. Potrawę podajemy z ryżem jaśminowym oraz posypujemy białym sezamem. Smacznego :)

Soczewica Ze Szpinakiem

Soczewica Ze Szpinakiem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;