SKŁADNIKI :
1 szklanka żółtej soczewicy
2 szklanki wody
2 łyżki oleju ryżowego
1 mała cebula pokrojona w piórka
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
1 mały ząbek czosnku
250g świeżego szpinaku
pół żółtej papryczki chilli (bez nasion)
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
sok z cytryny do smaku
biały sezam do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Soczewicę gotujemy w wodzie około 1 h w razie potrzeby wodę dolewamy. Po ugotowania płuczemy. Później będziemy dodawali do potrawy.
2. Na patelni wok rozgrzewamy olej ryżowy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu aż będzie złota co jakiś czas mieszając.
3. Kolejnym składnikiem który dodajemy jest czosnek, imbir oraz żółta papryczka chilli. Całość smażymy około 3 min mieszając.
4. Następnie dodajemy szpinak. Szpinak dusimy około 3 min aż liście zwiędną co jakiś czas mieszając.
5. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowana soczewicę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
7. Potrawę podajemy z ryżem jaśminowym oraz posypujemy białym sezamem. Smacznego :)
Soczewica Ze Szpinakiem