SKŁADNIKI:
1 kg batatów
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
biała i jasnozielona część pora
kawałek imbiru o wielkości palca
ponad 1 litr bulionu z kurczaka
mały kubeczek słodkiej śmietany
mały kubeczek kwaśnej śmietany
szczypiorek
kilkanaście ziarenek kardamonu
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marchewkę kroimy na grube plasterki, po czym przesmażamy na oliwie z oliwek. Następnie kroimy por oraz seler naciowy i dorzucamy do smażącej się marchewki. Całość smażymy lekko mieszając, aż warzywa się zarumienią.
2. Po chwili wsuwamy całą zawartość patelni wraz z oliwą oraz smakami warzyw do gotującego się bulionu drobiowego.
3. Obieramy batata, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na tą samą patelnię na której smażyły się warzywa, dodajemy sporo masła, smażymy. Po chwili gdy się zarumienią wlewamy odrobinę wody, mieszamy, po czym całość wsuwamy do gotującego się bulionu z warzywami.
4. Całość gotujemy około 20-25 minut na wolnym ogniu, po czym na ostatnie 5 minut dodajemy starty na tarce imbir.
5. Wszystko razem blendujemy na gładką masę - zupę krem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy słodką śmietankę 30% i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Rozłupujemy strączki kardamonu, smażymy na patelni, po czym przekładamy do moździerza i mielimy. Taki utarty proszek przekładamy do kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy.
7. Przygotowujemy chipsy z batata. Za pomocą obieraczki wycinamy długie plastry. Plastry smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym.
8. Nalewamy zupę do talerza, dodajemy 2-3 łyżki śmietany z kardamonem oraz układamy usmażone chipsy z batata. Na koniec całość posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Przepis Video :
Zupa Krem z Batatów