Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Custard Pudding

SKŁADNIKI:

9 łyżek cukru

1 łyżka wody

1 1/2 łyżki gorącej wody

2 jajka

250ml mleka

kilka kropel esencji waniliowej lub aromatu

masło

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1.
Filiżanki smarujemy masłem. 4 łyżki cukru rozpuszczamy w 1 łyżce wody i podgrzewamy w małym garnku. Kiedy karmel zacznie nabierać brązowego koloru, ściągamy garnek z ognia, dodajemy ostrożnie 1 1/2 łyżki gorącej wody, całość mieszamy i przelewamy do filiżanek. Odstawiamy do wystygnięcia karmelu.

2.
Dwa jajka roztrzepujemy w misce. W garnku podgrzewamy 250 ml mleka wraz z 5 łyżkami cukru, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Do mleka dodajemy aromat waniliowy, po czym mieszankę łączymy z roztrzepanymi jajkami i całość przecedzamy przez sito.

3.
Miksturę przelewamy do filiżanek, przykrywamy je folią aluminiową i gotujemy w kąpieli wodnej przez 20 minut. W większym garnku na dnie układamy ściereczkę, tak aby filiżanki podczas kąpieli nie stukały, nalewamy wody do połowy wysokości filiżanek i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wsadzamy filiżanki i gotujemy pod przykryciem.

4.
Po upływie 20 minut wyciągamy filiżanki z kąpieli i czekamy chwilę na ich przestygnięcie. Należy jednak pamiętać aby nie czekać zbyt długo, ponieważ po wystygnięciu karmel ciężej będzie odchodził od filiżanek. Podane ilości są na 4 filiżanki o pojemności 130ml.

Custard Pudding

Custard Pudding
Przepis Konkursowy Pana Michała Staszczyk

Komentarze   

 
0 #2 Anti 2014-04-02 07:55
MDK090 używałem średnich jajek
 
 
0 #1 MDK090 2014-03-30 08:12
Jak są duże jajka to trzeba dodać tylko jedno bo wyjdzie jajecznica z karmelem -.-
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl