Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Gyudon - Ryż z Wołowiną Gotowaną na Słodko

SKŁADNIKI :

300g surowej pieczeni wołowej (rostbef),

1 cebula,

4-5cm świeżego imbiru,

4 łyżki sosu sojowego,

3 łyżki sake (można zastąpić wódką),

3 łyżki cukru,

2 łyżeczki dashi w proszku,

szczypta soli,

400ml wody,

2 jajka,

2/3 szklanki japońskiego ryżu,

szczypiorek lub sezam do posypania.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy w szczupłe plasterki (najlepsze mięso do krojenia jest lekko zmrożone).

2. Cebulę kroimy w piórka, imbir ścieramy na małych oczkach tarki.

3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy dashi i gotujemy. Następnie dodajemy cebulę i gotujemy aż zmięknie. Dodajemy sos sojowy, sake, cukier i sól, po czym dodajemy mięso. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy starty imbir.

4. W ten sposób przygotowaną wołowinę nakładamy na ryż, danie jest gotowe do podania. Smacznego :)

Dobrym dodatkiem jest jajko ugotowane na miękko, tzw. onsen tamago.

Gyudon - Ryż z Wołowiną Gotowaną na Słodko

Gyudon - Ryż z Wołowiną Gotowaną Na Słodko

Przepis z bloga: Mirabelkowy

Komentarze   

 
0 #1 smolik 2017-06-14 12:02
:lol: Super,przepis bardzo dobry.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;