Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Japoński Kurczak Teriyaki

SKŁADNIKI:

8 filetów z udźca z kurczaka,

2-3 łyżki sosu sojowego,

2 łyżeczki octu ryżowego mirin,

troszkę sake lub wódki,

trochę cukru,

1 łyżeczka płatków chili,

garść sezamu,

fasolka szparagowa,

sól.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filety z udźca smażymy na niewielkiej ilości oleju, a po chwili kiedy się lekko zrumienią obracamy na drugą stronę. Doprawiamy sosem sojowym, winem ryżowym mirin oraz sake. Dodajemy płatki chili, cukier i dokładnie mieszamy.

2. Kurczaka co jakiś czas obracamy. Dusimy 15 minut, po czym posypujemy ziarnami sezamu. Dokładnie mieszamy.

3. Następnie wyciągamy kurczaka i chwilę redukujemy pozostały w patelni sos.

4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru.

5. Gotowego kurczaka skrapiamy pozostałym sosem oraz podajemy z ugotowaną fasolką szparagową. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Japoński Kurczak Teriyaki

Japoński Kurczak Teriyaki

Komentarze   

 
0 #2 Urban 2017-06-14 07:49
:lol: Bardzo smakował mi ten kurczak ,zrobiłem to według tego przepisu i jest to rewelacyjna potrawa.
 
 
0 #1 pytanie 2015-05-21 10:54
Kurczak teriyaki bez teriyaki?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;