Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Japoński Kurczak Yakitori

SKŁADNIKI:

filety z udźca kurczaka,

kilka łyżek sosu sojowego,

odrobina sake,

mąka kukurydziana,

kilka łyżeczek wina ryżowego mirin,

anyż,

cukier,

kapusta,

marchewka.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Filety z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy do miseczki i doprawiamy sosem sojowym, winem mirin, sake, startym imbirem oraz cukrem. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka godzin.

2. Przygotowanie surówki. Kapustę i marchewkę drobno kroimy, po czym razem mieszamy.

3. Do marynowanego kurczaka dosypujemy trochę mąki kukurydzianej i dokładnie mieszamy. Następnie nadziewamy kawałki kurczaka na patyczki.

4. Przygotowanie dressingu. Na rozgrzaną patelnie wlewamy sos sojowy i wino mirin. Po czym dodajemy starty imbir, cukier, gwiazdkę anyżu - chwilę redukujemy pod przykrywką i gotowe.

5. Rozgrzewamy w patelni dużą ilość oleju i smażymy na nim kurczaka. Smażymy chwilę aż będzie lekko brązowy. Po smażeniu wykładamy kurczaka na papierowy ręcznik. Gotowego kurczaka podajemy z surówką i dresingiem. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Japoński Kurczak Yakitori

Japoński Kurczak Yakitori

Komentarze   

 
0 #2 opal 2017-06-14 11:09
:-) Przypomina mi trochę saszłyk
 
 
0 #1 Tomek W. 2017-03-11 10:09
Uwielbiam tego kurczaka ! 8)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;