SKŁADNIKI :
Farsz:
130 g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
¼ cebuli pokrojone w kostkę (70g)
4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)
1 posiekany ząbek czosnku
30 g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka
Omlet:
4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)
2 łyżeczki śmietany kremówki
200 g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
½ kostki rosołowej
1 łyżka białego wina
1 łyżka ketchupu
1 liść laurowy
oliwa z oliwek
280 g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak, żeby wody nie było za dużo)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć, po czym dodać pieczarki, białe wino, pomidory z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, zielony groszek podgrzewać kilka minut, aż nadzienie się zredukuje. Doprawić, dodać ryż, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok.
3. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać, aż jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz, po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem, tak żeby przyłożyć omlet na talerz, podawać z sałatką i ketchupem.
Japoński Omlet Omurice
Przepis konkursowy Pana Michała Staszczyka
Komentarze
To danie jest przepyszne, a wybredny jestem jak sam diabeł:):):):)
Moje gratulacje.
Tylko farsz doprawiłem sosem sriracha, żeby miał jakiś charakter:):):)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.