Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Kurczak Smażony z Nori

SKŁADNIKI :

400 g piersi z kurczaka

4 łyżki japońskiego sosu sojowego

4 łyżki mirin

4 cm kawałek imbiru, bardzo drobno starty

1 wodorostów nori, pokrojone na bardzo małe kawałeczki

40 g mąki ziemniaczanej

olej do głębokiego smażenia

ogórek do podania

marynowany imbir do podania

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Kurczaka kroimy na równej wielkości kawałki.

2. W małej misce mieszamy japoński sos sojowy, mirin oraz imbir, całość dokładnie mieszamy. Zalewamy tym kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie, mięso odsączamy z marynaty.

3. Pokrojone wodorosty nori mieszamy z mąką, po czym obtaczamy kurczaka.

4. Przygotowujemy naczynie do smażenia na głębokim tłuszczu, rozgrzewamy olej do około 180C.

5. Kurczaka wrzucamy partiami i smażymy na złocisty kolor, co jakiś czas obracając kawałki kurczaka.

6. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Gotowego kurczaka podajemy wraz z ryżem i zdobimy ogórkiem oraz imbirem.

Kurczak Smażony z Nori

Kurczak Smażony z Nori
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;