SKŁADNIKI :
400 g piersi z kurczaka
4 łyżki japońskiego sosu sojowego
4 łyżki mirin
4 cm kawałek imbiru, bardzo drobno starty
1 wodorostów nori, pokrojone na bardzo małe kawałeczki
40 g mąki ziemniaczanej
olej do głębokiego smażenia
ogórek do podania
marynowany imbir do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kurczaka kroimy na równej wielkości kawałki.
2. W małej misce mieszamy japoński sos sojowy, mirin oraz imbir, całość dokładnie mieszamy. Zalewamy tym kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie, mięso odsączamy z marynaty.
3. Pokrojone wodorosty nori mieszamy z mąką, po czym obtaczamy kurczaka.
4. Przygotowujemy naczynie do smażenia na głębokim tłuszczu, rozgrzewamy olej do około 180C.
5. Kurczaka wrzucamy partiami i smażymy na złocisty kolor, co jakiś czas obracając kawałki kurczaka.
6. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Gotowego kurczaka podajemy wraz z ryżem i zdobimy ogórkiem oraz imbirem.
Kurczak Smażony z Nori
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne