SKŁADNIKI :
300g piersi z kurczaka z kością
2 garści ugotowanej startej mieszanki warzywnej startej na tarce (por, pietruszka, seler, marchew)
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki pasty imbirowej, lub startego imbiru
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirin
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżeczka chili
1 jabłko, posiekane w paseczki
1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do garnka wrzucamy piersi z kurczaka z kością, cebule, czosnek, 3 łyżki sosu teriyaki, zalewamy je wodą aby lekko pokryć mięso i warzywa i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez około 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy kurczaka, oddzielamy od kości oraz kroimy w długie cienkie paski.
2. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę zwykłego oleju, dodajemy ziarna sezamu, 2 łyżeczki pasty imbirowej, oraz 1 łyżeczkę chili. Całość smażymy chwilkę mieszając (około 2 minuty - należy uważać aby sezam się nie przypalił).
3. Do przysmażonego imbiru, sezamu i chili dodajemy, pokrojonego wcześniej kurczaka, pozostałe warzywa oraz 2 łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy po czym pozostawiamy pod przykryciem jakieś 30 minut. Kurczaka nakładamy na talerz, skrapiamy sosem teriyaki oraz podajemy wraz z potartym jabłkiem, które idealnie komponuje się ze słonawo-kwaśnym smakiem potrawy.
Kurczak Teriyaki
Przepis z bloga : PysznościKróla