logo

Kurczak Teriyaki

SKŁADNIKI :

300g piersi z kurczaka z kością

2 garści ugotowanej startej mieszanki warzywnej startej na tarce (por, pietruszka, seler, marchew)

1 duża cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

2 łyżeczki pasty imbirowej, lub startego imbiru

3 łyżki sosu teriyaki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki mirin

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki ziaren sezamu

1 łyżeczka chili

1 jabłko, posiekane w paseczki

1 łyżka oleju

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Do garnka wrzucamy piersi z kurczaka z kością, cebule, czosnek, 3 łyżki sosu teriyaki, zalewamy je wodą aby lekko pokryć mięso i warzywa i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez około 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy kurczaka, oddzielamy od kości oraz kroimy w długie cienkie paski.

2. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę zwykłego oleju, dodajemy ziarna sezamu, 2 łyżeczki pasty imbirowej, oraz 1 łyżeczkę chili. Całość smażymy chwilkę mieszając (około 2 minuty - należy uważać aby sezam się nie przypalił).

3. Do przysmażonego imbiru, sezamu i chili dodajemy, pokrojonego wcześniej kurczaka, pozostałe warzywa oraz 2 łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy i chwilę podgrzewamy po czym pozostawiamy pod przykryciem jakieś 30 minut. Kurczaka nakładamy na talerz, skrapiamy sosem teriyaki oraz podajemy wraz z potartym jabłkiem, które idealnie komponuje się ze słonawo-kwaśnym smakiem potrawy.

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki
Przepis z bloga : PysznościKróla

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;