Bardzo szybki i smaczny obiad. Do łososia teriyaki Pani Teresa autorka przepisu poleca sałatkę z fasolki szparagowej. W czasie, kiedy łosoś się marynuje gotujemy fasolkę, a kiedy się smaży przygotowujemy sos do sałatki.
SKŁADNIKI :
4 kawałki łososia bez skóry
4 łyżki sosu teriyaki ( może być gotowy lub zrobiony samemu)
SOS TERIYAKI :
2 łyżki japońskiego sosu sojowego
1 łyżka mirin
1 łyżka sake lub wódki
2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowanego łososia zalewamy sosem teriyaki, wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut, maksymalnie do 24 godzin.
2. Patelnie grillową lub grill smarujemy lekko olejem i układamy zamarynowanego łososia. Grillujemy od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Łosoś nie powinien smażyć się zbyt długo, gdyż będzie suchy.
Łosoś Teriyaki
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.