Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Łosoś Teriyaki

Bardzo szybki i smaczny obiad. Do łososia teriyaki Pani Teresa autorka przepisu poleca sałatkę z fasolki szparagowej. W czasie, kiedy łosoś się marynuje gotujemy fasolkę, a kiedy się smaży przygotowujemy sos do sałatki.

SKŁADNIKI :

4 kawałki łososia bez skóry

4 łyżki sosu teriyaki ( może być gotowy lub zrobiony samemu)

SOS TERIYAKI :

2 łyżki japońskiego sosu sojowego

1 łyżka mirin

1 łyżka sake lub wódki

2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Przygotowanego łososia zalewamy sosem teriyaki, wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut, maksymalnie do 24 godzin.

2. Patelnie grillową lub grill smarujemy lekko olejem i układamy zamarynowanego łososia. Grillujemy od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Łosoś nie powinien smażyć się zbyt długo, gdyż będzie suchy.

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #2 rebus 2017-06-14 12:17
:D Bardzo szybko się to przygotowuje,lu bię takie experymenty w kuchni.
 
 
0 #1 Patryk 2015-03-29 23:40
Dziś przygotowałem i jestem mega zaskoczony jak łosoś może tak dobrze smakować :)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;