SKŁADNIKI:
1 filet z łososia,
30g kwałek imbiru,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki mirin,
3 łyżki sosu ostrygowego,
łyżeczka cukru palmowego,
sałata rzymska,
ziarna białego sezamu,
sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Filet z łososia kroimy na paski o grubości 4-5cm. Imbir i czosnek kroimy na plasterki, sałatę rzymską kroimy na ćwiartki.
2. Do miski wlewamy sos sojowy, sos ostrygowy, wino ryżowe mirin oraz starty cukier palmowy. Po czym namaczamy w nim kawałki łososia oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obkładamy rybę plastrami imbiru i czosnku. Odstawiamy na godzinę.
3. Następnie smażymy łososia od strony skóry na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Podczas smażenia obkładamy ponownie imbirem. Po 2-3 minutach ściągamy imbir i obracamy na drugą stronę. Na tej stronie smażymy około 1 minuty oraz wlewamy marynatę, która po chwili zgęstnieje.
4. Na koniec, przysmażamy minutę sałatę rzymską w pozostałym sosie. Gotowe mięso polewamy sosem, podajemy z sałatą i posypujemy sezamem. Smacznego! :)
Przepis Video :
Łosoś Teriyaki