Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Łosoś Teriyaki

SKŁADNIKI:

1 filet z łososia,

30g kwałek imbiru,

3 ząbki czosnku,

3 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki mirin,

3 łyżki sosu ostrygowego,

łyżeczka cukru palmowego,

sałata rzymska,

ziarna białego sezamu,

sól, pieprz.

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filet z łososia kroimy na paski o grubości 4-5cm. Imbir i czosnek kroimy na plasterki, sałatę rzymską kroimy na ćwiartki.

2. Do miski wlewamy sos sojowy, sos ostrygowy, wino ryżowe mirin oraz starty cukier palmowy. Po czym namaczamy w nim kawałki łososia oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obkładamy rybę plastrami imbiru i czosnku. Odstawiamy na godzinę.

3. Następnie smażymy łososia od strony skóry na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Podczas smażenia obkładamy ponownie imbirem. Po 2-3 minutach ściągamy imbir i obracamy na drugą stronę. Na tej stronie smażymy około 1 minuty oraz wlewamy marynatę, która po chwili zgęstnieje.

4. Na koniec, przysmażamy minutę sałatę rzymską w pozostałym sosie. Gotowe mięso polewamy sosem, podajemy z sałatą i posypujemy sezamem. Smacznego! :)

 Przepis Video :


 Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl