SKŁADNIKI :
filet z łososia (około 400g),
100g orzeszków ziemnych,
łyżeczka sosu rybnego,
mały pęczek kolendry,
2 jajka,
pieprz,
sok z ćwiartki cytryny,
10-12 pieczarek,
łyżka masła,
olej do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Filet z łososia obieramy ze skóry, po czym nacieramy pieprzem. Pieczarką usuwamy stópki, potrzebne są tylko kapelusze.
2. Wrzucamy orzeszki do moździerzy, nieznacznie rozdrabniamy.
3. Następnie dodajemy do orzeszków posiekaną kolendrę, mieszamy i przesypujemy do miseczki.
4. W drugiej miseczce, wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżkę sosu rybnego i mieszamy.
5. Kawałki filetu maczamy w jajku i panierujemy w orzeszkach.
6. Następnie wstawiamy na ogień dwie patelnie. Jedna na pieczarki, większą na rybę. Na dobrze rozgrzane patelnie kładziemy - na mniejszą łyżkę masła, na większą 2-3 łyżki oleju.
7. Wkładamy pieczarki, zmniejszamy płomień i dajemy im posmażyć się w spokoju przez cały czas smażenia ryby. Jak w pieczarkach zbierze się płyn sypiemy na każdą szczyptę soli i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty.
8. Kawałki łososia maczamy w jajku i dokładnie obtaczamy w orzeszkach. Kładziemy delikatnie na bardzo rozgrzanej patelni i smażymy, aż orzeszki staną się mocno brązowe. Za pomocą łopatki delikatnie odwracamy i smażymy z drugiej strony. Po odwróceniu, przechylamy delikatnie patelnię, zbieramy na łyżkę tłuszcz i polewamy nim rybę przez cały czas jej smażenia. Tuż przed końcem smażenia wyciskamy na rybę sok z cytryny.
9. Zdejmujemy z patelni rybę i układamy na talerzu, następnie za pomocą łyżki delikatnie zdejmujemy z patelni pieczarki i układamy obok ryby.
Łosoś w Panierce z Orzeszków Ziemnych
Przepis z bloga: Smaczneinspiracje
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.