SKŁADNIKI:
śledź matias,
200g przygotowanego ryżu do sushi,
1 ogórek kiszony,
koperek,
4 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki ocet ryżowy,
kilka listków alg nori,
odrobinę pasty wasabi,
3-4 łyżki sosu sojowego,
imbir marynowany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.
2. Śledzia matiasa płuczemy pod bierzącą wodą, po czym kroimy w 2-3 cm kawałki.
3. Do śmietany dodajemy octu ryżowego i mieszamy.
4. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
5. Z przygotowanego ryżu lepimy niewielką kulkę, owijamy paskiem norki ok. 3 cm szerokości. Zwinięty arkusz nori powinien wystawać 1 cm nad ryż.
6. Umieszczamy w zagłębieniu ogórek, śmietanę z octem, kawałki śledzia i koperek. Smacznego :)
Przepis Video :
Maki Sushi Ze Śledziem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.