SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka,
3-4 łyżki bulionu dashi,
1 czubata łyżka pasty miso,
2 szparagi,
1 papryczka chili,
20g grzybów mun,
200g makaronu ryżowego,
wino mirin,
2-3 łyżki sosu sojowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki, po czym umieszczamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Wymieszane mięso z sosem odkładamy na kwadrans.
2. Następnie do gotującej się wody dodajemy kurczaka, bulion dashi i wcześniej namoczone grzyby mun. Dokładnie mieszamy.
3. W odrębnym naczyniu umieszczam makaron ryżowy posypuję solą i zalewam wrzątkiem na 5 minut. Po 5 minutach namaczania jest gotowy, zlewam go zimną wodą i odcedzam.
4. Pokrojone papryczki chili oraz szparagi dodajemy do gotującej się zupy.
5. Po 5 minutach gotowania dodajemy wino ryżowe mirin. Pod koniec dodajemy łyżkę pasty miso, zagotowujemy i gotowe. Podajemy z makaronem ryżowym. Smacznego! :)
Przepis Video :
Miso z Kurczakiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.