Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Naleśnik Padżeong

SKŁADNIKI :

2 szklanki zimnej wody

1 średnia marchew, starta na grubych oczkach

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 pęczek szczypiorku

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka oleju sezamowego


2 łyżki jasnego sosu sojowego


1 łyżeczka ziaren sezamu


1 jajko

1 łyżka sake ( lub wódki )

1 łyżeczka papryki w proszku


2 papryczki chilli, drobno posiekane

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

1 łyżka oleju roślinnego

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W średniej misce mieszamy 1 łyżeczkę papryki w proszku, 1 łyżeczkę drobno pokrojonego szczypiorku, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę ziaren sezamu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę wódki (lub sake). Tak przygotowany sos odkładamy na bok.

2.
Następnie w średniej misce wyrabiamy ciasto na naleśniki padżeong. Mieszamy ze sobą: 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 mąki ziemniaczanej, 2 szklanki zimnej wody, 1 jajko, 1 łyżkę oleju sezamowego, doprawiamy solą do smaku, po czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto, trochę rzadsze od naszego tradycyjnego ciasta naleśnikowego (w tym celu możemy użyć miksera).

3.
W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzaną patelnię nalewamy cienką warstwę ciasta, tak aby naleśnik był dość chudy. Na przysmażony naleśnik równomiernie nakładamy wcześniej przygotowane warzywa, czyli: marchewkę potartą na grubszych oczkach, szczypiorek pokrojony w 4 centymetrowe paski, czosnek, drobno posiekany oraz papryczkę chilli, również drobno pokrojoną.

4.
Po usmażeniu się góry naszego naleśnika padżeong, warzywa pokrywamy kolejną cienką warstwą ciasta naleśnikowego, na które po raz kolejny nakładamy warzywa. Na koniec warzywa pokrywamy ostatnią, trzecią warstwą ciasta. Kiedy naleśnik będzie już usmażony (możemy go obrócić kiedy ciasto się zetnie), kroimy go na paski, łatwe do nabierania pałeczkami. Naleśnik Padżeong podajemy wraz ze wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego :)


Przepis Video :

 

Naleśnik Padżeong

Naleśnik Padżeong

Komentarze   

 
0 #1 Guest 2013-07-22 11:36
Super naleśnik, bardzo mi smakował :) inny niż jadłem do tej pory. ;-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;