SKŁADNIKI :
krewetki tygrysie
patyczki do szaszłyków
ryż do sushi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowujemy ryż do sushi według przepisu na stronie. ( Przepis na Ryż Do Sushi )
2. Krewetkom odrywamy głowy, delikatnie je wyprostowujemy i i nabijać na patyczki do szaszłyków.
3. Zagotowujemy wodę, solimy, po czym wkładamy do gotującej się wody nabite na patyczki krewetki i gotujemy 5 minut. Po wyjęciu z garnka krewetki wkładamy do zimnej wody. Ściągamy pancerzyki z krewetek oprócz ogonków, nacinamy delikatnie od spodu wzdłuż, uważając, aby nie przeciąć ich całkiem na pół, oczyszczamy i płuczemy - jeżeli są jakieś brudy.
4. Z ryżu formujemy wałeczki i nakładamy na niego krewetkę.
Nigiri Sushi z Krewetek
Przepis konkursowy Pana Michała Staszczyka
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.