SKŁADNIKI:
200g ryżu do sushi,
filet z łososia,
pasta wasabi,
imbir marynowany,
wino mirin,
3 łyżki octu ryżowego,
łyżka cukru,
łyżeczka soli,
woda.
SPOSÓB PRZYGOTOWNIA:
1. Łososia najpierw dokładnie oczyszczamy z ości, błonek, tłuszczu i skóry. Następnie kroimy w plastry o grubości od 3 mn do 5 mn, po czym łososia możemy zamarynować w sosie sojowym oraz mirin.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Ugotowany ryż do sushi formujemy w dłoni (kształt owal), smarujemy niewielką ilością wasabi i nakładamy łososia. Nigiri z łososiem przewiązujemy paskiem nori. Podajemy z pozostałymi składnikami. Smacznego! :)
Przepis Video :
Nigiri Sushi z Łososiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.