SKŁADNIKI :
SOS :
150g orzechów nerkowca (bez soli), najlepiej surowe,
175ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy,
2 łyżki sosu sojowego tamari (lub sos sojowy).
WRAPY :
5 płatów nori,
2 marchewki,
1 średniej wielkości burak,
1/4 głowy kapusty czerwonej lub białej,
1,5 szklanki kiełków lucerny,
2 awokado (bez skórki i pestki),
sól,
ziarna czarnego sezamu (opcjonalnie).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Miksujemy orzechy nerkowca razem z sokiem pomarańczowym i sosem tamari. Sos powinien mieć konsystencje kremu. Sos nie powinien być zbyt wodnisty.
2. Ścieramy na tarce, w "zapałki'' marchewkę, buraki i kapustę. Awokado kroimy na pół, wybieramy miąższ łyżeczką i rozgniatamy. Jeśli awokado jest twardsze, kroimy w cienkie paski.
3. Nakładamy na liściu nori rozkładamy cienkie warstwy marchewki, buraków, kapusty i kiełków lucerny. Następnie nakładamy na środku awokado i polewamy sosem. Doprawiamy solą i czarnym sezamem (opcjonalnie).
4. Następnie zawijamy w rulon. Nori zwijamy najlepiej przed podaniem, ponieważ szybko miękną od soku z warzyw. Smacznego :)
Nori Wraps
Przepis z bloga: Readeat
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.