SKŁADNIKI DO SUSHI:
5 łyżek białego sezamu
2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
zielony ogórek, obrany i pokrojony w paski
marchew, ugotowana i pokrojona w paski
avocado, obrane i pokrojone w paski
łosoś wędzony, pokrojony w cienkie paski
paluszki krabowe
sos sojowy
pasta wasabi
2 arkusze wodorostów nori
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku na połowę arkusza nori, nakładamy wcześniej ugotowany ryż do sushi. Rozmieszczamy go równomiernie i posypujemy białym sezamem.
2. Arkusz nori wraz ryżem i sezamem obracamy na drugą stronę. Przez środek smarujemy cienką linię pastą wasabi. Wzdłuż niej wedle uznania, układamy dodatki wymienione w składnikach np: plasterki avocado, paluszki krabowe oraz paski marchewki.
3. Całość zawijamy za pomocą maty bambusowej na dwa razy mocno dociskając, tak aby składniki nie wyleciały z formowanej rolady.
4. Otrzymaną roladę, kroimy na 8 kawałków. Powtarzamy czynność z resztą składników.
Przepis Video :
Odwrócone Maki Sushi
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.