SKŁADNIKI :
świeże ostrygi
por
limonka
około 2 łyżki jasnego sosu sojowego
około 2 łyżki przyprawy mirin
około 2 łyżki octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zieloną część pora kroimy bardzo drobno, po czym do miseczki z pora dodajemy około 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki wina ryżowego mirin, 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz odrobinę soku z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
2. Na ściereczce układamy ostygi płaską stroną do góry. Pomiedzy obie połówki wkładamy ostry nóż i probójąc okręcić nóż rozwieramy ją. Górną część oddzielamy od ostrygi. Ostrygi układamy na talrzu, na grubo ziarnistej soli lub lodzie tak aby się nie przechylały.
3. Ostrygi ułożone dość poziomo, tak aby sok w niej zawarty nie wypłyną przyprawiamy wcześniej przygotowanym dressingiem z pora i przypraw. Na każdą z ostryg po około 1 łyżce. Ostrygi gotowe do konsumpcji :) Smacznego
Przepis Video:
Ostrygi z Sosem Sojowym i Porem