Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Ostrygi z Sosem Sojowym i Porem

SKŁADNIKI :

świeże ostrygi

por

limonka

około 2 łyżki jasnego sosu sojowego

około 2 łyżki przyprawy mirin

około 2 łyżki octu ryżowego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

 

1. Zieloną część pora kroimy bardzo drobno, po czym do miseczki z pora dodajemy około 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki wina ryżowego mirin, 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz odrobinę soku z limonki. Całość dokładnie mieszamy.

2. Na ściereczce układamy ostygi płaską stroną do góry. Pomiedzy obie połówki wkładamy ostry nóż i probójąc okręcić nóż rozwieramy ją. Górną część oddzielamy od ostrygi. Ostrygi układamy na talrzu, na grubo ziarnistej soli lub lodzie tak aby się nie przechylały.

3. Ostrygi ułożone dość poziomo, tak aby sok w niej zawarty nie wypłyną przyprawiamy wcześniej przygotowanym dressingiem z pora i przypraw. Na każdą z ostryg po około 1 łyżce. Ostrygi gotowe do konsumpcji :) Smacznego

Przepis Video:

 Ostrygi z Sosem Sojowym i Porem

Ostrygi z Sosem Sojowym i Porem 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl