SKŁADNIKI :
600 g polędwiczek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka wina ryżowego (opcjonalnie półwytrawne sherry)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W średniej misce dokładnie mieszamy 1 łyżkę startego imbiru, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżkę wina ryżowego (opcjonalnie półwytrawne sherry), 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę cukru trzcinowego oraz 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków.
2. Przygotowaną marynatą smarujemy 400 gram polędwiczek wieprzowych. Polędwiczki w marynacie odstawiamy do lodówki na około 6 godzin, co jakiś czas obracając.
3. Po zamarynowaniu mięsa, do głębokiej blaszki nalewamy wodę. Polędwiczki układamy na kratce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Mięso pieczemy około 20 minut. Po upływie tego czasu, polędwiczki obracamy, smarujemy marynatą, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczki kroimy w plastry. Soczyste polędwiczki są gotowe do podania. Smacznego ! :)
Przepis Video :
Pieczone Polędwiczki