Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Przygotowanie Ryżu Do Sushi

SKŁADNIKI:

1 szklanka ryżu do sushi,

3 łyżki octu ryżowego,

1 łyżka białego cukru,

1 łyżeczka soli,

1,3 szklanki wody.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Surowy ryż zalewamy wodą, mieszamy dokładnie. Następnie wodę barwy mlecznej wylewamy. Czynność tą powtarzamy kilkakrotnie do uzyskania klarownej wodę.

2. Zalewamy ryż wodą w proporcji: szklanka ryżu – szklanka i 1/3 wody.

3. Gotowanie ryżu. Gotujemy ryż pod przykrywką około 10 minut, pod koniec gotowania zmniejszamy ogień. Po 10 minutach odkładamy garnek z ryżem – nie odkrywamy.

4. Przygotowanie zaprawy do ryżu. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ocet ryżowy, wino ryżowe mirin, dodajemy cukier i sól – dokładnie mieszamy.

5. Ryż po 10 minutach odpoczynku przekładamy do miseczki. Następnie powoli wlewamy zaprawę do ryżu i mieszamy delikatnie ryż. Przygotowany ryż musi mieć temperaturę pokojową, wtedy jest gotowy do użycia w sushi.

Przepis Video :


 Przygotowanie Ryżu Do Sushi

Przygotowanie Ryżu Do Sushi

Komentarze   

 
0 #2 A ile tego wina? 2018-11-24 19:27
Ja
 
 
0 #1 galik 2017-06-14 11:33
8) Ryż zawsze mi smakował używam w kuchni cały czas.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl