Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Ramen

SKŁADNIKI:

250g pieczeni wołowej

400g szynki wieprzowej

1 łyżka oleju

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 rozmiażdżone ząbki czosnku

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sake lub wódki

1 łyżeczka cukru

4 jajka

3 łyżeczki pasty miso

ćwierć pora, pokrojonego w cienkie paski

4 paluszki surimi (krabowe)

kilka namoczonych wcześniej glonów wakame

2 listki wodorostów nori

15 krewetek obranych i wcześniej sparzonych wrzątkiem

liście szpinaku

ugotowane grzyby shitake

makaron błyskawiczny mie

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. 250 gram wołowiny oraz 400 gram wieprzowiny zrumienić na patelni. Zrumienione mięsa wrzucamy do garna, w którym będziemy gotować rosół. Dodajemy pozostałe składniki rosołu, zalewamy zimną wodą, po czym gotujemy około 2 godziny.

2. 4 Jajka gotujemy na twardo, do małej miseczki wlewamy 2-3 łyżki sake (lub wódki), 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę cukru. Całość podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną marynatą zalewamy wcześniej ugotowane jajka i odstawiamy na kilka godzin.

3. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżeczkę oleju sezamowego, na który wrzucamy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oraz 1 łyżeczkę startego imbiru. Smażymy chwilę uważając aby się nie przypaliły. Do przysmażonego czosnku i imbiru dodajemy 3 łyżeczki pasty miso, 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę sake (lub wódki), całość dokładnie wyrabiany na jednolitą masę, po czym odstawiamy na bok.

4. Makaron błyskawiczny mie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj zalewa się go na 10 minut wrzątkiem po czym odcedza i mocno zlewa zimną wodą. Ugotowane wcześniej mięso w rosole kroimy na plastry.

5. W dużej misce na dno dajemy wcześniej przygotowaną masę, około 2 łyżki na porcję (czyli 250 ml rosołu), dolewamy rosół, dodajemy makaron wraz z pozostałymi składnikami, czyli: jajko przekrojone z marynaty, wodorosty nori, grzyby shitake, pokrojone plastry mięsa, pokrojony por, wodorosty wakame, liście szpinaku, wyparzone krewetki, paluszki krabowe. Każdy może dodać dowolną ilość składników według upodobań.

Ramen

Ramen
Przepis Konkursowy Pana Michała Staszczyk

Komentarze   

 
0 #1 slim 2017-06-14 12:15
8) Bardzo ciekawa potrawka dziś ją wypróbuję .
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;