Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Rosół Orientalny

SKŁADNIKI:

1 1/2 litra rosołu

200g makaronu ryżowego

200g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki

200g pędów bambusa, pokrojonej w słupki

10g suszonych grzybków mun

2 dymki, pokrojone w paski o długości 2 cm

1 białko kurze

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka wina ryżowego (lub sherry półwytrawnego)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1.
Grzyby mun moczymy we wrzącej wodzie przez około 10 minut, po czym odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mun nitek to odstawiamy na bok, jeśli zaś mamy grzybki w całości, kroimy je na cienkie paski.

2.
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. (zazwyczaj gotujemy go przez kilka minut po czym zlewamy zimną wodą).

3.
Białko kurze mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dodajemy do pokrojonego w plastry kurczaka. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy panierowanego kurczaka z 2 minuty, po czym odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy osobno dymkę oraz pędy bambusa, które również smażymy około 2 minuty, po czym przekładamy na talerz. 

4.
W większym garnku zagotowujemy rosół, dodajemy do niego kurczaka, dymkę, pędy bambusa, grzyby mun, sos sojowy, wino ryżowe lub sherry półwytrawne, cukier, sól oraz pieprz. Po zagotowaniu i wymieszaniu wszystkich składników, do miseczek nakładamy ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Makaron zalewamy rosołem. Uwaga: kurczak podczas smażenia może się pozlepiać, nie należy się tym jednak przejmować ponieważ porozdziela się w rosole.

Rosół Orientalny

Rosół Orientalny
Przepis z bloga : PysznościKróla

Komentarze   

 
0 #1 Szymek 2013-10-22 20:36
czy ten rosoł to nie jest czasem "ramen"?:D
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl