SKŁADNIKI:
1 1/2 litra rosołu
200g makaronu ryżowego
200g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki
200g pędów bambusa, pokrojonej w słupki
10g suszonych grzybków mun
2 dymki, pokrojone w paski o długości 2 cm
1 białko kurze
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wina ryżowego (lub sherry półwytrawnego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Grzyby mun moczymy we wrzącej wodzie przez około 10 minut, po czym odcedzamy. Jeśli używamy grzybów mun nitek to odstawiamy na bok, jeśli zaś mamy grzybki w całości, kroimy je na cienkie paski.
2. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. (zazwyczaj gotujemy go przez kilka minut po czym zlewamy zimną wodą).
3. Białko kurze mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dodajemy do pokrojonego w plastry kurczaka. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy panierowanego kurczaka z 2 minuty, po czym odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy osobno dymkę oraz pędy bambusa, które również smażymy około 2 minuty, po czym przekładamy na talerz.
4. W większym garnku zagotowujemy rosół, dodajemy do niego kurczaka, dymkę, pędy bambusa, grzyby mun, sos sojowy, wino ryżowe lub sherry półwytrawne, cukier, sól oraz pieprz. Po zagotowaniu i wymieszaniu wszystkich składników, do miseczek nakładamy ugotowany wcześniej makaron ryżowy. Makaron zalewamy rosołem. Uwaga: kurczak podczas smażenia może się pozlepiać, nie należy się tym jednak przejmować ponieważ porozdziela się w rosole.
Rosół Orientalny
Przepis z bloga : PysznościKróla
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.