Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Ryż Do Sushi

SKŁADNIKI :

1 szklanka ryżu do sushi

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka białego cukru

1 łyżeczka soli

woda

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku do średniej miski z ryżem wlewamy zimną wodę, całość mieszamy w celu przepłukania, po czym przecedzamy. Czynność tą powtarzamy do momentu, gdy woda stanie się klarowna.

2.
Do średniego rondla wsypujemy jedną szklankę przepłukanego ryżu do sushi oraz 1 ¼ szklankę zimnej wody. Całość moczymy pod przykryciem przez godzinę, dla uzyskania lepszego efektu (można od razu gotować).

3.
Po godzinie moczenia, ryż doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż się zagotował, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.

4.
W międzyczasie przygotowujemy zaprawę octową. Do średniego rondla wlewamy ocet ryżowy, łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru. Całość podgrzewamy mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści, po czym odstawiamy na bok do wystygnięcia.

5.
Po upływie 15 minut, wyłączamy ogień i odstawiamy ryż pod przykryciem, do wystygnięcia na 10 minut.

6.
Po 10 minutach, ryż przekładamy do miski, rozprowadzamy go równomiernie, a następnie polewamy wcześniej przygotowaną zaprawą octową. Całość mieszamy, po czym chłodzimy wachlując. Tak przygotowany ryż jest gotowy do użycia w sushi.


Przepis Video :


Ryż do Sushi
Ryż do Sushi

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;