Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Smażona Tempura Maki z Krewetką

SKŁADNIKI:

200g ryżu do sushi,

krewetki black tiger,

awokado,

kilka płatków alg nori,

tempura,

lód,

pasta wasabi,

imbir marynowany,

2 łyżki wina mirin,

3 łyżki octu ryżowego,

łyżka cukru,

łyżeczka soli,

woda.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWNIA:

1.
Krewetką usuwamy pancerz, nacinamy na grzbiecie i usuwamy jelita. Następnie doprawiamy solą, sosem sojowym i winem mirin. Krewetki odstawiamy na około 10 minut.

2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.

3.
Przygotowanie temupry. W miseczce mieszamy składniki: mąke, proszkek do pieczenia, wodę, sól, lód. Konsystencja może być rzadsza od ciasta naleśnikowego.

4. Przyprawione krewetki nabijamy na patyczki od szaszłyków i odcinamy zbędne końcówki, namaczamy we wcześniej przygotowanej tempurze. Smażymy je na głębokim tłuszczu około 4 minuty.

5. Na matę kładziemy folię spożywczą. Na nią układamy połowę arkusza nori (matową storną do góry) i warstwę ryżu. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (ryżem do dołu). Przez środek arkusza nori rozmarowujemy cienki pasek pasty wasabi. Następnie układamy krewetki i pokrojone awokado. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy.

6. Następnie uformowany rulonik namaczamy z każdej strony w tempurze. Po czym smażymy na gorącym oleju. Gotowe sushi kroimy na 2-2,5cm kawałki. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Smażona Tempura Maki z Krewetką

Smażona Tempura Maki z Krewetką

Komentarze   

 
0 #1 yetti 2017-06-14 11:37
:-) Dobrze wiedzieć jakie są proporcje bo łatwiej będzie to zrobic.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl