SKŁADNIKI:
1 stek z rostbefu,
ząbek czosnku,
1 papryczka chili,
3 łyżki sosu sojowego,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki mirin,
1 łyżka cukru trzcinowego,
ryż z warzywami.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Czosnek i papryczkę chili drobno kroimy w kostkę. Imbir ścieramy i przekładamy do miseczki wraz z papryczką chili i czosnkiem.
2. Następnie do warzyw wlewamy oliwę z oliwek, wino ryżowe mirin oraz sos sojowy. Marynatę mieszamy i doprawiamy cukrem trzcinowym oraz octem balsamicznym.
3. Stek namaczamy w marynacie około 2 godziny.
4. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę z oliwek, na której smażymy zamarynowanego steka po 2-3 minuty z każdej strony.
5. W tym samym czasie pozostałą marynatę redukujemy na innej patelni.
6. Gotowy stek polewamy zredukowanym sosem i podajemy np. z ryżem i warzywami. Smacznego! :)
Przepis Video :
Stek Teriyaki
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.