Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Stek Teriyaki

SKŁADNIKI:

1 stek z rostbefu,

ząbek czosnku,

1 papryczka chili,

3 łyżki sosu sojowego,

3-4 łyżki oliwy z oliwek,

1 łyżka octu balsamicznego,

2 łyżki mirin,

1 łyżka cukru trzcinowego,

ryż z warzywami.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Czosnek i papryczkę chili drobno kroimy w kostkę. Imbir ścieramy i przekładamy do miseczki wraz z papryczką chili i czosnkiem.

2. Następnie do warzyw wlewamy oliwę z oliwek, wino ryżowe mirin oraz sos sojowy. Marynatę mieszamy i doprawiamy cukrem trzcinowym oraz octem balsamicznym.

3. Stek namaczamy w marynacie około 2 godziny.

4. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło oraz oliwę z oliwek, na której smażymy zamarynowanego steka po 2-3 minuty z każdej strony.

5. W tym samym czasie pozostałą marynatę redukujemy na innej patelni.

6. Gotowy stek polewamy zredukowanym sosem i podajemy np. z ryżem i warzywami. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Stek Teriyaki

Stek Teriyaki

Komentarze   

 
0 #1 olgierd 2017-06-14 11:18
Ale to dobre ,bardzo mi smakowało ,polecam spróbować.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;