SKŁADNIKI:
1 filet z łososia,
1 filet z tuńczyka,
kilka płatków alg nori,
1 awokado,
kilka łyżeczek serku philadelphia,
kilka plasterków imbiru marynowanego,
pasta wasabi,
3 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka wina mirin,
1 łyżka curku,
300g ryżu do sushi,
1 łyżeczka soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Z łososia usuwamy niepotrzebne części. Następnie kroimy go w cienkie plastry.
2. Tuńczyka kroimy w paski o grubości 1cm i marynujemy go w sosie sojowym wraz z mirin.
3. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
4. Na macie umieszczamy folię spożywczą, a na nią układamy połowie arkusza nori i centymetrową warstwę ryżu. Następnie ryż zakrywamy kawałami łososia. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (łososiem do dołu). Przez środek nori przeciągamy pasek wasabi i nakładamy tuńczyka. Dodajemy pokrojone w plasterki awokado i rozcieramy serek philadelphia.
5. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Uformowany rulonik kroimy na około 2-2,5cm kawałki, na koniec usuwamy folię. Smacznego :)
Przepis Video :
Sushi Alaskan Maki
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.