logo

Sushi Alaskan Maki

SKŁADNIKI:

1 filet z łososia,

1 filet z tuńczyka,

kilka płatków alg nori,

1 awokado,

kilka łyżeczek serku philadelphia,

kilka plasterków imbiru marynowanego,

pasta wasabi,

3 łyżki octu ryżowego,

1 łyżka wina mirin,

1 łyżka curku,

300g ryżu do sushi,

1 łyżeczka soli.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Z łososia usuwamy niepotrzebne części. Następnie kroimy go w cienkie plastry.

2. Tuńczyka kroimy w paski o grubości 1cm i marynujemy go w sosie sojowym wraz z mirin.

3. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.

4. Na macie umieszczamy folię spożywczą, a na nią układamy połowie arkusza nori i centymetrową warstwę ryżu. Następnie ryż zakrywamy kawałami łososia. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (łososiem do dołu). Przez środek nori przeciągamy pasek wasabi i nakładamy tuńczyka. Dodajemy pokrojone w plasterki awokado i rozcieramy serek philadelphia.

5. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Uformowany rulonik kroimy na około 2-2,5cm kawałki, na koniec usuwamy folię. Smacznego :)

Przepis Video :


 Sushi Alaskan Maki

Sushi Alaskan Maki

Komentarze   

 
0 #1 Aneta 2015-01-30 20:48
:P mniam :)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;