SKŁADNIKI:
300g ryżu do sushi,
kilka sztuk krewetek black tiger,
kilka płatków alg nori,
pasta wasabi,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki wina mirin,
3 łyżki octu ryżowego do ryżu,
5 łyżek octu ryżowego do krewetek,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
kilka plasterków imbiru marynowanego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Surowe krewetki z pancerzem nabijamy na patyczki do szaszłyków.
2. Do gotującej się wody dodajemy sos sojowy i pół łyżeczki soli. Następnie gotujemy w niej krewetki na patyczkach około 4-5 minut. Podczas gotowania krewetki zmienią barwę na pomarańczowe.
3. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
4. Po ugotowaniu krewetki muszą ostygnąć. Po czym usuwamy z nich patyczki.
5. Krewetką usuwamy pancerz, odcinamy końcówki przy górnej części. Po czym nacinamy je od strony brzusznej, usuwamy żyłkę i ostrożnie przepłukujemy.
6. Przygotowane krewetki marynujemy w occie ryżowym i winie ryżowym mirin około 30 minut.
7. Ugotowany ryż do sushi formujemy w dłoni (kształt owal), smarujemy niewielką ilością wasabi i nakładamy krewetki. Podajemy z pozostałymi składnikami. Smacznego! :)
Przepis Video :
Sushi Ebi-Nigiri z Krewetką