Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Sushi Ebi-Nigiri z Krewetką

SKŁADNIKI:

300g ryżu do sushi,

kilka sztuk krewetek black tiger,

kilka płatków alg nori,

pasta wasabi,

2 łyżki sosu sojowego,

3 łyżki wina mirin,

3 łyżki octu ryżowego do ryżu,

5 łyżek octu ryżowego do krewetek,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka soli,

kilka plasterków imbiru marynowanego.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Surowe krewetki z pancerzem nabijamy na patyczki do szaszłyków.

2. Do gotującej się wody dodajemy sos sojowy i pół łyżeczki soli. Następnie gotujemy w niej krewetki na patyczkach około 4-5 minut. Podczas gotowania krewetki zmienią barwę na pomarańczowe.

3. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.

4. Po ugotowaniu krewetki muszą ostygnąć. Po czym usuwamy z nich patyczki.

5. Krewetką usuwamy pancerz, odcinamy końcówki przy górnej części. Po czym nacinamy je od strony brzusznej, usuwamy żyłkę i ostrożnie przepłukujemy.

6. Przygotowane krewetki marynujemy w occie ryżowym i winie ryżowym mirin około 30 minut.

7. Ugotowany ryż do sushi formujemy w dłoni (kształt owal), smarujemy niewielką ilością wasabi i nakładamy krewetki. Podajemy z pozostałymi składnikami. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Sushi Ebi-Nigiri z Krewetką

Sushi Ebi-Nigiri z Krewetką

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl