SKŁADNIKI:
kilka sztuk surowych krewetek black tiger,
300g ryżu do sushi,
1 ogórek,
kilka płatków alg nori,
pasta wasabi,
1 łyżka wina mirin,
kilka łyżeczek serku philadelphia,
trochę mąki,
2 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego,
kilka kostek lodu,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
1/2 szklanki wody,
szczypta proszku do pieczenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Krewetki obieramy z pancerza, po czym nacinamy je na grzbiecie i usuwamy jelita. Oczyszczone krewetki doprawiamy lekko solą, sosem sojowym, winem mirin. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Przygotowanie tempury. W miseczce mieszamy lód, mąkę, wodę, sól i proszek do pieczenia.
4. Następnie przygotowane krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków (przycinamy odstające końcówki patyczków). Nadziane krewetki namaczamy starannie w tempurze, po czym smażymy je - w gorącym głębokim oleju około 3-4 minut.
5. Po smażeniu krewetki muszą chwilę ochłonąć. Delikatnie usuwamy z nich patyczki.
6. Na macie umieszczamy płatek nori. Na matowej stronie płatka nakładamy warstwę ryżu - do 2/3 jego powierzchni. Po czym nakładamy na długość krewetki, paseczek wasabi i serek philadelphia. Dodajemy jeszcze pokrojonego na paski ogórka.
7. Przygotowane na macie składniki delikatnie zwijamy i uciskamy. Powstałą w ten sposób rolkę kroimy na 8 części. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania składników. Smacznego :)
Przepis Video :
Sushi Maki z Krewetką w Tempurze
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.