Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Sushi Maki z Krewetką w Tempurze

SKŁADNIKI:

kilka sztuk surowych krewetek black tiger,

300g ryżu do sushi,

1 ogórek,

kilka płatków alg nori,

pasta wasabi,

1 łyżka wina mirin,

kilka łyżeczek serku philadelphia,

trochę mąki,

2 łyżki octu ryżowego,

2 łyżki sosu sojowego,

kilka kostek lodu,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka soli,

1/2 szklanki wody,

szczypta proszku do pieczenia.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Krewetki obieramy z pancerza, po czym nacinamy je na grzbiecie i usuwamy jelita. Oczyszczone krewetki doprawiamy lekko solą, sosem sojowym, winem mirin. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.

3. Przygotowanie tempury. W miseczce mieszamy lód, mąkę, wodę, sól i proszek do pieczenia.

4. Następnie przygotowane krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków (przycinamy odstające końcówki patyczków). Nadziane krewetki namaczamy starannie w tempurze, po czym smażymy je - w gorącym głębokim oleju około 3-4 minut.

5. Po smażeniu krewetki muszą chwilę ochłonąć. Delikatnie usuwamy z nich patyczki.

6. Na macie umieszczamy płatek nori. Na matowej stronie płatka nakładamy warstwę ryżu - do 2/3 jego powierzchni. Po czym nakładamy na długość krewetki, paseczek wasabi i serek philadelphia. Dodajemy jeszcze pokrojonego na paski ogórka.

7. Przygotowane na macie składniki delikatnie zwijamy i uciskamy. Powstałą w ten sposób rolkę kroimy na 8 części. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania składników. Smacznego :)

Przepis Video :


 Sushi Maki z Krewetką w Tempurze

Sushi Tempura Maki z Krewetką

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;