Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Sushi Maki z Łososiem

SKŁADNIKI:

1 filet z łososia,

1 ogórek,

kilka arkuszy alg nori,

2 łyżki wina mirin,

pasta wasabi,

3 łyżki octu ryżowego,

1 łyżka cukru,

300g ryżu do sushi,

1 łyżeczka soli.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Filet z łososia oczyszczamy, po czym kroimy go w podłużne paski. Ogórek także kroimy w paski i usuwamy gniazda nasienne.

2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.

3. Na macie umieszczamy 2/3 arkusza nori i nakładamy warstwę ryżu. Przez środek ryżu rozprowadzamy niewielki pasek wasabi.

4. Łososia chwilę namaczamy w japońskim winie ryżowym mirin. Następnie na ryż nakładamy kawałek łososia i ogórka.

5. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Uformowany rulon kroimy na kawałki o grubości 2-2,5cm. Smacznego! :)

Przepis Video :


 Sushi Maki z Łososiem

Sushi Maki z Łososiem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;