SKŁADNIKI:
1 filet z łososia,
1 ogórek,
kilka arkuszy alg nori,
2 łyżki wina mirin,
pasta wasabi,
3 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka cukru,
300g ryżu do sushi,
1 łyżeczka soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Filet z łososia oczyszczamy, po czym kroimy go w podłużne paski. Ogórek także kroimy w paski i usuwamy gniazda nasienne.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Na macie umieszczamy 2/3 arkusza nori i nakładamy warstwę ryżu. Przez środek ryżu rozprowadzamy niewielki pasek wasabi.
4. Łososia chwilę namaczamy w japońskim winie ryżowym mirin. Następnie na ryż nakładamy kawałek łososia i ogórka.
5. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Uformowany rulon kroimy na kawałki o grubości 2-2,5cm. Smacznego! :)
Przepis Video :
Sushi Maki z Łososiem