Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Sushi Uramaki z Łososiem

SKŁADNIKI:

300g ryżu do sushi,

1 filet z łososia,

1 ogórek,

kilka płatków alg nori,

pasta wasabi,

kawałek imbiru,

garść sezamu czarnego,

2 łyżki sosu sojowego,

3 łyżki octu ryżowego,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka soli,

2 łyżki wina mirin.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Łososia kroimy w 1cm paski, następnie marynujemy go w occie ryżowym i winie ryżowym mirin. Ogórek kroimy w podłużne słupki oraz usuwamy gniazda nasienne.

2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.

3. Na macie umieszczamy folię spożywczą, a na nią układamy połowę arkusza nori oraz warstwę ryżu. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (ryżem do dołu). Przez środek nori przeciągamy niewielki pasek wasabi. Następnie nakładamy paski łososia i ogórka.

4. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Uformowany rulon obsypujemy ziarnami sezamu, po czym kroimy go na 8 kawałków. Smacznego :)

Przepis Video :


 Sushi Uramaki z Łososiem

Sushi Uramaki z Łososiem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;