SKŁADNIKI:
1 filet z tuńczyka,
kilka płatków alg nori,
1 awokado,
szczypta sezamu białego,
kilka łyżeczek serku philadelphia,
3-4 łyżki sosu sojowego,
300g ryżu do sushi,
3 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Tuńczyka kroimy w podłużne paski o grubości ok. 1cm. Awokado kroimy na pół, następnie w podłużne paski.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Na matę nakładamy folię spożywczą. Na niej umieszczamy połowę arkusza nori (matową częścią na górze) i warstwę ryżu. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (ryżem do dołu). Przez środek arkusza nori przeciągamy niewielki pasek wasabi. Następnie namaczamy paski łososia w sosie sojowym i układamy razem z awokado. Dodajemy jeszcze pasek serku philadelphia.
4. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Gotowy rulon obsypujemy ziarnami prażonego sezamu i kroimy na 8 kawałków. Smacznego :)
Przepis Video :
Sushi Uramaki z Tuńczykiem