Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Tamaki Sushi

SKŁADNIKI:

4 arkusze nori

250g ryżu do sushi

400 ml wody do ugotowania ryżu

2 łyżki sezamu

1 avocado

200 g świeżego fileta z łososia

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

sól

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1.
Szklankę około 250 gram ryżu do sushi, wsypujemy do miski, zalewamy wodą, mieszamy. Woda staje się mętna, dlatego odcedzamy i ponownie nalewamy wodę. Płukanie ryżu wykonujemy do czasu, gdy woda będzie klarowna.

2.
Wypłukany ryż do sushi wsypujemy do garnka, wlewamy około 380 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnkiem i podgrzewamy jeszcze przez 15-20 minut.

3.
Do szklanki wlewamy około 3 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru.

4.
Po około 20 minutach, ryż jest prawie gotowy. Odkrywamy pokrywkę i czekamy, aż wyleci para, po czym znów przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

5.
Awokado obieramy ze skóry i kroimy na półcentymetrowe paski. Łososia kroimy w skos na dość wąskie paski.

6.
Gotowy ryż przerzucamy do miski, po czym skrapiamy wcześniej przygotowaną zaprawą ryżową. Dokładnie mieszamy, po czym wachlujemy przez około 30 sekund, aby schłodzić ryż do sushi.

7.
Przekrojone na pół nori kładziemy na talerzu lub desce, błyszczącą stroną do dołu. Na połowie nori układamy około półcentymetrową warstwę ryżu, po czym posypujemy go białym sezamem. Następnie w poprzek układamy łososia i awokado. Całość bierzemy do rąk i zawijamy w małą tytkę. W rogu kładziemy kawałek ryżu i zasklepiamy. Tamaki sushi gotowe ! Smacznego !


Przepis Video :

 

Tamaki Sushi

Tamaki Sushi

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;