SKŁADNIKI:
500g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski
25g grzybów mun
8 liści kapusty pekińskiej
1 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki świeżego soku z imbiru
60ml jasnego sosu sojowego
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka cukru
2 łyżki wódki
1 łyżka świeżego imbiru, startego (lub mielony imbir)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. 2 łyżki wódki, 1 łyżkę cukru, 60 ml sosu sojowego i 1 łyżkę startego imbiru mieszamy w misce, aż rozpuści się cukier.
2. Polędwicę wieprzową kroimy na cienkie plasterki. Tak pokrojoną wieprzowinę dodajemy do wcześniej przygotowanej marynaty, po czym marynujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu, mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na bok.
3. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut, po czym odcedzamy.
4. W tym czasie odkrawamy białe środki kapusty pekińskiej, po czym liście kapusty kroimy na 4 centymetrowe kwadraty.
5. Na patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego. Odsączone mięso smażymy około 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Po czym dodajemy pokrojoną kapustę pekińską, grzyby mun, marynatę oraz 3 łyżki soku z imbiru. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Po upływie tego czasu japońskie danie jest gotowe do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Wieprzowina z Kapustą Pekińską
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.