Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Wieprzowina z Kapustą Pekińską

SKŁADNIKI:

500g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski

25g grzybów mun

8 liści kapusty pekińskiej

1 1/2 szklanki ciepłej wody

3 łyżki świeżego soku z imbiru

60ml jasnego sosu sojowego

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka cukru

2 łyżki wódki

1 łyżka świeżego imbiru, startego (lub mielony imbir)

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1.
2 łyżki wódki, 1 łyżkę cukru, 60 ml sosu sojowego i 1 łyżkę startego imbiru mieszamy w misce, aż rozpuści się cukier.

2.
Polędwicę wieprzową kroimy na cienkie plasterki. Tak pokrojoną wieprzowinę dodajemy do wcześniej przygotowanej marynaty, po czym marynujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu, mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na bok.

3.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy przez 10 minut, po czym odcedzamy.

4.
W tym czasie odkrawamy białe środki kapusty pekińskiej, po czym liście kapusty kroimy na 4 centymetrowe kwadraty.

5.
Na patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego. Odsączone mięso smażymy około 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Po czym dodajemy pokrojoną kapustę pekińską, grzyby mun, marynatę oraz 3 łyżki soku z imbiru. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Po upływie tego czasu japońskie danie jest gotowe do podania. Smacznego :)


Przepis Video :

 

Wieprzowina z Kapustą Pekińską

Wieprzowina z Kapustą Pekińską

Komentarze   

 
0 #1 kolo 2017-06-14 12:45
8) Takie mięso jest rewelacyjne w smaku ,i z tą kapustą smakuje super.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;