Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Wołowina z Imbirem i Grzybami Shitake

SKŁADNIKI:

600g udźca wołowego

około 15 szt. grzybów shitake

kawałek imbiru o wielkości palca

papryczka chili

około 4 łyżki sosu sojowego do smaku

około 4 łyżki sosu teryiaki do smaku

6 łyżek oleju arachidowego

1-2 łyżki oleju sezamowego

1 szklanka bulionu wołowego

sól

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Grzyby shitake zalewamy wodą i odstawiamy na około 60 minut, aż namokną i zwiększą swoją objętość.

2. Udziec wołowy kroimy na plastry, a potem na dość grube paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy sos teriyaki oraz sos sojowy. Porządnie nacieramy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy w patelni olej arachidowy i wrzucamy wcześniej zamarynowaną wołowinę.

3. Po chwili smażenia dodajemy imbir wielkości dużego palca starty na tarce i dodajemy do smażącej się już wołowiny. Następnie dodajemy pokrojoną w grube plasterki papryczkę chili.

4. Ponownie do smażącej się wołowiny z warzywami dodajemy sos sojowy oraz sos teriyaki. Do całości dolewamy szklankę buliony wołowego. Dodajemy jeszcze aromatyczny olej sezamowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około godzinę.

5. Po godzinie do gotującej się wołowiny dorzucamy wcześniej namoczone grzybki shitake wraz z zalewą i dusimy jeszcze około 30 minut.

6. Wołowinę podajemy z ryżem oraz sałatką azjatycką, całość posypujemy szczypiorkiem.


Przepis Video :


 Wołowina z Imbirem i Grzybami Shitake

Wołowina z Imbirem i Grzybami Shitake

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;