Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Yakitori z Kurczaka

SKŁADNIKI :

3 udka z kurczaka, pokrojone wraz ze skórą na większą kostkę

1 por, pokrojony w kwadratowe płatki

120ml japońskiego sosu sojowego


4 łyżki cukru

25ml białego wytrawnego wina

4 łyżki olej roślinnego

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W średniej misce mieszamy 120 ml japońskiego sosu sojowego, 4 łyżki cukru oraz 25 ml białego wytrawnego wina. Całość dokładnie mieszamy, po czym sos odstawiamy na bok.

2.
Na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno; 2 kawałki udka kurczaka wraz ze skórą, pokrojone w kostkę i 2 kawałki pora, również pokrojonego w kwadratowe plasterki. Czynność tą powtarzamy, aż do wyczerpania mięsa.

3.
W patelni do grillowania rozgrzewamy 4 łyżki oleju roślinnego (można użyć zwykłej płaskiej patelni, jednak teflonowa będzie najlepsza do tego rodzaju dania). Następnie na rozgrzany tłuszcz dajemy wcześniej przygotowane szaszłyki yakitori.

4.
Yakitori smażymy co jakiś czas obracając. W momencie, kiedy kurczak się podsmaży, polewamy całe szaszłyki wcześniej przygotowanym sosem (sos sojowy, białe wino i cukier). Całość smażymy od czasu do czasu obracając i polewając sosem. Kiedy kurczak zarumieni się szaszłyki yakitori, będą gotowe do podania. Japończycy serwują yakitori wraz z japońskim ryżem. Smacznego :)


Przepis Video :

 

Yakitori z Kurczaka

Yakitori z Kurczaka

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;