SKŁADNIKI :
2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi,
krewetki tygrysie
surowa świeża ryba (tuńczyk lub łosoś)
japoński sos sojowy (kikkoman lub yamasa)
imbir marynowany
pasty wasabi
wodorosty nori
japońska rzepa (rzodkiew daikon)
paluszki krabowe surimi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Sushi maki robimy układając na wodoroście nori ugotowany ryż do sushi na około 2/3 powierzchni wodorostu i o wysokości około 1 cm, tak aby miał górki. Na ryżu układamy składniki nadzienia: surową rybę (tuńczyk lub łosoś, pokrojone w paski), zielonego ogórka, rzodkiew daikon, paluszki surimi, po czym za pomocą maty bambusowej zwijamy w rolkę sushi. Roladę sushi kroimy na wybrane przez siebie grubości, najlepiej najpierw przekroić ją na połowę, po czym na mniejsze równe kawałki.
2. Sushi nigiri robimy formując w dłoni trochę podłużne wałeczki, smarujemy górną powierzchnię wasabi, po czym układamy krewetki tygrysie, plastry tuńczyka lub łososia. Zestaw sushi gotowy!
Zestaw Sushi
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.