SKŁADNIKI :
200g gryczanego makaronu soba z zieloną herbatą,
kilka grzybów shitake,
mała główka brokuła,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki startego imbiru,
pół brązowej cebuli (może być zwykła),
1/4 białej rzodkwi,
olej sezamowy,
4 łyżki japońskiego sosu sojowego,
4 łyżki mirin,
2 łyżki sake (opcjonalnie),
szczypta cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, następnie odsączamy. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie do momentu, aż zmiękną (1-2 godziny). Po czym kroimy w plasterki.
2. Rzodkiew kroimy w cienkie plasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki. Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, razem z imbirem na oleju sezamowym.
3. W momencie gdy cebula się ozłoci, dodajemy grzyby, brokuł i rzodkiew. Po czym dodajemy sos sojowy, mirin, sake i cukier, smażymy i mieszamy 3-5 minut. Na koniec wrzucamy przygotowany makaron, smażymy razem 2 minuty i gotowe. Smacznego :)
Zielony Makaron Soba z Grzybami Shiitake i Brokułami
Przepis z bloga: Podróżne Różności