Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Zupa Miso z Dynią

SKŁADNIKI :

250g dyni, już oczyszczonej,

6 strączków młodego groszku cukrowego,

3 łyżki jasnego miso,

400ml bulionu rybnego dashi,

100g tofu – pokrojonego w małą kostkę,

szczypiorek – posiekany.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Dynię gotujemy na parze, na średnim ogniu, ok. 15 minut.

2. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Po czym przez minutę gotujemy groszek, aż zmięknie. Następnie odsączamy i przepłukujemy zimną wodą (wtedy zachowa kolor). Następnie każdy strączek kroimy na 3 części.

3. Miąższ z dyni przecieramy przez sito.

4. W garnku zagotowujemy bulion dashi. Po czym dodajemy puree z dyni i znów na lekkim ogniu gotujemy.

5. Odlewamy niewielką ilość (100ml) bulionu do miseczki, w którym rozpuścimy pastę miso. Następnie wlewamy do garnka z bulionem i mieszamy. 

6. Następnie do zupy dodajemy tofu i groszek, posypujemy dymką. Smacznego! :)

Zupa Miso z Dynią

Zupa z Dyni i Miso

Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;