SKŁADNIKI:
halibut,
4 łyżki bulionu dashi w proszku,
1 czubata łyżka pasty miso,
1 marchewka,
1 papryczka chili,
garść kiełek fasoli,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka wina mirin,
sok z limonki,
świeża kolendra.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marchewkę kroimy w ukośne plastry, papryczkę chili kroimy w plasterki.
2. Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy bulion dashi. Dokładnie mieszamy i wrzucamy pokrojone warzywa.
3. Po 5 minutach gotowania dodajemy wino ryżowe mirin, sos sojowy oraz sos rybny.
4. Halibuta filetujemy, kroimy w paseczki razem ze skóra. Pokrojonego halibuta dorzucamy do zupy i gotujemy 3-4 minuty.
5. Na minute przed końcem gotowania dodajemy kiełki mung i łyżkę pasty miso.
6. Gotową zupę skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy listkami świeżej kolendry. Smacznego!
Przepis Video :
Zupa Miso z Halibutem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.