Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Zupa Miso z Kurczakiem

SKŁADNIKI:

1,5 litra wody

pierś z kurczaka

2 łyżki pasty miso

3 liście kapusty pekińskiej

180g tofu

3 łyżki wytrawnego czerwonego wina

10g grzybów shitake

łyżka posiekanego imbiru

szczypiorek

sól do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W garnku zagotowujemy wodę, po czym dodajemy 2 łyżki pasty miso i dokładnie mieszamy.

2. Do wywaru dodajemy grzyby shitake, gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut.

3. Całość przecedzamy przez drobne sitki, aby wywar był klarowny.

4. Ugotowane grzyby shitake kroimy w paski, po czym ponownie wrzucamy do przecedzonego wywaru i dolewamy 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina.

5. Do całości dodajemy również drobno pokrojonego kurczak, pokrojoną w paski kapustę pekińską, imbir oraz doprawiamy solą. Całość gotujemy przez kilka minut.

6. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy pokrojone w kostki tofu.

7. Zupę miso rozlewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego !

 Zupa Miso z Kurczakiem

Zupa Miso z Kurczakiem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl