SKŁADNIKI :
5 szklanek zimnej wody (1250 ml)
2 łyżki dashi w proszku
1 ½ łyżki jasnego sosu sojowego
4 szklanki ugotowanego ryżu
150 g chudej wołowiny, pokrojonej w cienkie paski
1 łyżka białego sezamu
1 cebula dymka, drobno posiekana
1 łyżka pasty wasabi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do średniego rondla wlewamy 5 szklanek zimnej wody, wsypujemy dashi oraz sos sojowy, całość mieszamy, na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
2. Do miski nakładamy gorący ryż. Na ryżu układamy cienko pokrojone plasterki wołowiny, posypujemy białym sezamem oraz zieloną cebulką. Całość delikatnie zalewamy bulionem rybnym. Gotową japońską zupę podajemy z pastą wasabi w osobnym naczyniu.
Przepis Video :
Zupa z Wołowiną
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.