W opublikowanej przez CNN liście 50 najsmaczniejszych dań na świecie, Bulgogi znalazło się na 23 pozycji.
SKŁADNIKI:
450g piersi z kurczaka,
SKŁADNIKI MARYNATY :
3 łyżki sosu sojowego,
łyżka zmiażdżonego czosnku,
łyżka soku z cytryny,
łyżka brązowego cukru,
łyżka miodu,
łyżka mirin,
czosnek,
łyżka startego imbiru,
pół łyżki oleju sezamowego,
szczypta czarnego pieprzu,
łyżka sezamu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kurczaka kroimy na kawałki w rozmiarze około 3 cm na 1,5 cm.
2. Mieszamy w naczyniu wszystkie składniki marynaty, cukier musi się rozpuścić.
3. Następnie kurczaka mieszamy z marynatą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
4. Rozgrzewamy patelnie wok i na średnim ogniu smażymy wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Należy smażyć mięso porcjami, proporcjonalnymi do rozmiaru patelni. Każą partię smażymy około 2 minut. Cukier i miód z marynaty łatwo przywiera, dlatego należy co jakiś czas dodawać marynatę z kurczaka.
5. Gotowe danie posypujemy sezamem, podajemy z mieszanką kilku gatunków ryżu. Smacznego! :)
Bulgogi z Kurczakiem
Przepis ze strony kulinarnej
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.