Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Bulgogi z Kurczakiem

W opublikowanej przez CNN liście 50 najsmaczniejszych dań na świecie, Bulgogi znalazło się na 23 pozycji.

SKŁADNIKI:

450g piersi z kurczaka,

SKŁADNIKI MARYNATY :

3 łyżki sosu sojowego,

łyżka zmiażdżonego czosnku,

łyżka soku z cytryny,

łyżka brązowego cukru,

łyżka miodu,

łyżka mirin,

czosnek,

łyżka startego imbiru,

pół łyżki oleju sezamowego,

szczypta czarnego pieprzu,

łyżka sezamu.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Mięso kurczaka kroimy na kawałki w rozmiarze około 3 cm na 1,5 cm.

2. Mieszamy w naczyniu wszystkie składniki marynaty, cukier musi się rozpuścić.

3. Następnie kurczaka mieszamy z marynatą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

4. Rozgrzewamy patelnie wok i na średnim ogniu smażymy wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Należy smażyć mięso porcjami, proporcjonalnymi do rozmiaru patelni. Każą partię smażymy około 2 minut. Cukier i miód z marynaty łatwo przywiera, dlatego należy co jakiś czas dodawać marynatę z kurczaka.

5. Gotowe danie posypujemy sezamem, podajemy z mieszanką kilku gatunków ryżu. Smacznego! :)


Bulgogi z Kurczakiem

Bulgogi z Kurczakiem
Przepis ze strony kulinarnej

Komentarze   

 
0 #1 piotr 2016-04-07 21:49
Ile powinienem dodać czosnku ? Łyżka zmiażdżonego czosnku to raz. Ale później wymieniony w przepisie jest po prostu "czosnek", ile ? ząbek, główka ? posiekany, pokrojony,cały ?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;