Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Jarmuż z Wędzonym Tempeh

SKŁADNIKI:

250g wędzonego tempehu, pokrojonego w kostkę wielkości 1,5 cm,

średnia cebula, posiekana,

2 łyżeczki suszonego tymianku,

świeżo mielony czarny pieprz,

1 szklanka pokrojonych na plasterki marchewek,

450g jarmużu posiekanego lub innego liściastego warzywa np. boćwiny, kapusty włoskiej,

4 ząbki czosnku, drobno posiekane,

1/4 szklanki wytrawnego, czerwonego wina lub wody,

2 łyżki oleju,

4 łyżeczki wędzonej papryki,

2 liście laurowe,

2 puszki posiekanych pomidorów,

1 szklanka wywaru warzywnego,

1 1/2 łyżeczki soli,

1 szklanka ugotowanej fasoli lima, zwanej masłową, bądź innej dowolnej fasoli.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1
. W garnku o grubym dnie, rozgrzewamy olej i przesmażamy tempeh na „złoto”. Po smażeniu odsączamy nadmiar oleju na papierowym ręczniku.

2. W tym samym garnku smażymy cebulę z dodatkiem liści laurowych i tymianku około 3 minut.

3. Dodajemy marchewkę i łodygi z liściastej zieleniny. Przykrywamy i smażymy około 10 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie.

4. Wrzucamy czosnek i smażymy minutę. Podlewamy czerwonym winem, dodajemy sól, pomidory, wędzoną paprykę i wlewamy wywar warzywny. Całość zagotowujemy.

5. Dodajemy jarmuż. Gotujemy pod przykrywką około 10 minut, często mieszając.

6. Na koniec dodajemy tempeh i fasolę, podgrzewamy dość mocno i przyprawiamy pieprzem. Smacznego!

Jarmuż z Wędzonym Tempeh 

Jarmuż z Wędzonym Tempeh
Przepis ze strony PodróżeKulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;