Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Kapusta KimChi

SKŁADNIKI:

1 duża kapusta pekińska,

5 papryczek chili,

2 ząbki czosnku,

1 czerwona papryka,

1 duża cebula,

100-150 ml sosu rybnego,

odrobina miodu,

3 płaskie łyżki soli,

2 szklanki wody mineralnej,

odrobina imbiru.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Na początku, zalewamy duży garnek wodą i dodajemy soli. Następnie kroimy w duże kawałki kapustę i wrzucamy do garnka. W proporcji, powinno być trochę więcej wody niż kapusty.

2. Kapusta powinna być słona, jeśli trzeba dodajemy soli. Po tym wkładamy kapustę do torebki foliowej, dobrze nadaje się do tego folie strunowe, następnie lekko ściskamy aby kapusta puściła sok. Zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.

3. Następnego dnia wlewamy sok z kapusty do słoika. Składniki marynaty miksujemy; sos rybny, połowę czarwonej papryki, papryczki chilli, miód, starty imbir i czosnek.

4. Paprykę i cebulę kroimy w małe paseczki, dodajemy do kapusty. Tak przygotowane składniki zalewamy marynatą i zostawiamy w naczyniu na około 4-5 dni.

5. Gotowe danie najlepiej podawać jako dodatek do łagodnych potraw, ponieważ Kimchi ma ostry smak.

Kapusta KimChi

Kapusta KimChi
Przepis konkursowy ze strony

Komentarze   

 
+1 #5 Sylwia 2014-02-12 19:36
Poza tym w przepisie jest błąd. W oryginale autorka podała, że wodę z kapusty się pozbywa, a do słoika przekłada samą kapustę, a nie wlewa do słoika wodę.
 
 
+3 #4 Sylwia 2014-02-12 19:32
Sól jest potrzebna, aby kapusta puściła sok i była chrupiąca, ale nie stosuje się jej w późniejszej fermentacji, bo kapustę należy z niej bardzo dokładnie wypłukać. Poza tym, do kimchi nie dodaje się wody, tylko kleik ze słodkiej mąki ryżowej by marynatę z sosu rybnego, imbiru, cebuli, czosnku i płatków gochugaru łatwiej było wymieszać i natrzeć nią kapustę. Po dwutygodniowej fermentacji sama puszcza sok i kwaśnieje.
Nie wiem skąd ta posolona woda z kapusty, ale 5 dni w tak rozcieńczonej marynacie, to zdecydowanie za mało, żeby wyszło z tego porządne kimchi.
 
 
0 #3 Guest 2013-12-11 20:29
pychota
 
 
+1 #2 Guest 2013-09-02 14:44
W tym przepisie autorka nie zastosowała papryki gochugaru, a zwykłe papryczki chilli.

Osobiście polecam grubo mieloną paprykę gochugaru, używaną w większości przepisów na KimChi :) Pozdrawiam !
 
 
+2 #1 Guest 2013-08-31 19:58
a gdzie gochugaru????
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;